Qarku i Dibres eshte shquar gjithmone per kulturen e pasur letrare, per bujarine dhe mikpritjen e trasheguar brez pas brezi. Personalitetet e shquara si Haxhi Vebi Dibra, Ahmet Zogu, Dom Nikoll Kaçori, kane dhene nje kontribut te çmuar ne zhvillimin e Dibres ne te gjitha aspektet.